"För gatukonst"

Nu lägger jag upp mina anteckingar/stödord/tankar till debatten som vi hade om gatukonst. Säg till om jag behöver renskriva det något, men jag tror du kommer fatta :)


- Det är en självklar konstform

- ”Fritt konstnärligt skapande” i Yttrandefrihetsgrundlagen

- Man ska ta till vara på ungdomars kreativitet så att dem ägnar sig åt det här, får utlopp för saker genom det här, det är ett bra sätt. Som skapar konst. Istället för att ta droger, göra andra farliga saker... 

Jag personligen tycker att viss graffiti är riktigt snygg och inspererande, men det kanske kan vara en smaksak. Det är ju inte roligt när graffiti blir klotter och förstör, då kostar det ju också mycket pengar. 

Så länge det kan sprayas på lagliga ställen, typ vissa väggar i stan, eller i skatehouse eller på cafén kanske. Eller i barer, tillexempel så var jag på en bar i Prag där min systers pojkvän jobbade och där hade de lite graffiti som konst på väggarna, det såg riktigt ballt ut! Jag tycker helt klart det är konst, då modern konst anses som konst (det kan ju vara vad som helst) så borde detta vara konst!!!

Jag lyssnade på "Min sanning på SVT" det var den känd konstnär med där och pratade! Ernst billgren tror jag han hette. Han sa att konst blir bra/acepterad först då den blir omtyckt av många viktiga personer. Det räcker inte att Arne Svensson i Vara tycker något är snyggt (exempel). Så, om många tycker/anser att graffiti är snyggt så blir det accepterat som konst i samhället. Eller? Kan det vara så?

Konst- Det är....

Ernst Billgren har också skrivit en bok: Vad är konst?

Har skriver så här: Vad är konst? Svar: På samma sätt som en fysiker är en samling av atomer som försöker ta reda på vad en atom är, så är konst en uppfinning som syftar till att ta reda på vad konst är.

Jag tycker att allt som är vackert för ögat, alltså snygga färgkombinationer, former, m.m. som blir snyggt ihop är konst. KONST=något som tilltalar ögat. "GODIS FÖR ÖGAT"

Graffiti, det kanske är så att det skapas av en viss grupp av människor. Varför ska då inte det som de tycker om att skapa anses som konst? Ska bara de gamla vanliga målningarna ses som konst? Det kanske bara är vissa människor som gillar dem? Om det finns tillräkligt många som anser att graffiti är snyggt, då måste ju deras smak och stil tas på allvar.

Om man tänker sig jättelångt tillbaka i tiden... Grottmålningarna: http://sv.wikipedia.org/wiki/Altamira. De är 30-40 000 år gamla!!!! Det var kanske konst på deras tid? Det målades ju på direkt på väggar, med kanske blod eller kol. Grejen e den att vad som är konst eller vad som är målningar har ändrats med tiden... t.ex. porträtt av gamla kungar, det gjorde man ju istället för att ta ett fotografi eftersom man inte hade kamera då. Graffiti kanske är den nya generationens konst. Den verkar bara bli större och större!!

När man började måla tavlor så var det ju först porträtt man målade... eller landskap från en "smart" synvinkel. Något som var chockerande först i början av 1900-talet var att man började måla som Picasso eller att man typ målade från nya vinklar. t.ex. någon målade en gata med folk på uppifrån från ett fönster. Det tycke folk var konstigt, de var ju vara vid kungaporträtt tex.

http://www.google.se/search?q=va+gogh&hl=sv&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=jQYtUePzIsegtAbCh4H4AQ&ved=0CE0QsAQ&biw=1148&bih=641

Van gogh var en konstnär från Nederländerna. Han målade inte efter "reglerna"! Han la sin penseldrag som han kände för! Han blev föst känd när han var död, tyvärr var han väldigt fattig! Men han blev känd för att han gick emot normen. Han gjorde lixom något nytt! Något som kanske folk först inte tyckte var korrekt konst..

På den tiden: http://www.google.se/search?q=impressionism&hl=sv&sa=N&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=JwctUeP7DcvHtAby64DoBA&ved=0CEgQsAQ&biw=1148&bih=612 "IMPRESSIONISM" Så började konstnärerna måla med stora penseldrag, inte det där perfekta! Men idag tycker vi det är accepterad konst! Eller hur?

Om graffiti målas på lagliga ställen, kan det inte var något som verkligen är bra då? Man kan ju bli graffitikonstnär! Om man målar graffiti på duk och säljer, kan det vara ett alternativ kanske..


RSS 2.0